Ongeval met e-bike

112verkeersjuristen

Een ongeval met een e-bike zit in een klein hoekje. Het aantal e-bikes groeit explosief en deze fietsen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Helaas zorgen inschattingsfouten met betrekking tot de snelheid van deze fietsen voor meer en zwaardere ongelukken vergeleken met gewone fietsers. Wanneer u te maken heeft met een ongeval met een e-bike, zoals een aanrijding, staat het team van 112verkeersjuristen uit Limburg voor u klaar.


De eerste vraag na een ongeval met een e-bike: wat voor soort fiets was het?

Naast de vraag wie bij een ongeval met een e-bike een of meerdere verkeersregels heeft overtreden, is het bepalen van het soort e-bike van belang alvorens de schuldvraag door een van onze juridisch experts kan worden beoordeeld:

  • De e-bike met trapondersteuning: dit model geeft trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur. De motor heeft een maximaal vermogen van 250 Watt. Er geldt geen WA-verzekeringsplicht (tegen wettelijke aansprakelijkheid). Wel wordt een aansprakelijkheid-verzekering particulieren aanbevolen.
  • De speed-pedelec (high speed e-bike met trapondersteuning). De speed-pedelec kan een snelheid van 45 kilometer per uur behalen. De motor heeft een maximaal vermogen tot 4000 Watt. Er geldt een WA-verzekeringsplicht.

Een aanrijding met de veel snellere speed-pedelec (van 45 km/u) heeft vanzelfsprekend vaak grotere gevolgen dan een ongeval met een e-bike. Dit heeft dus ook gevolgen voor het schaderisico: de regels rondom aansprakelijkheid voor de speed-pedelec verschillen daarom ook.


Andere regels voor speed-pedelecs

De snellere pedelec wordt gelijkgesteld met de regels die gelden voor de bromfiets en deze fietsers worden dus niet extra beschermd, zoals dat bij een doorsnee ongeval met de fiets of e-bike en bij voetgangers wel het geval is. De fietser met een reguliere fiets of e-bike is bijvoorbeeld wettelijk beschermd wanneer een ongeval tussen een fietser en een auto plaatsvindt. Bij een speed-pedelec is dat niet het geval.


Voorkom conflicten met onze hulp na een aanrijding met een e-bike

De veroorzaker kan het met u oneens zijn of kan een andere toedracht van de aanrijding hebben (mogelijk uit eigen belang). Wanneer u conflicten over de schuld na de aanrijding of een ander ongeval met een e-bike wilt voorkomen en juridische hulp wenst om uw schade vergoed te krijgen, schakelt u ons ervaren team in.


Bel ons direct of leg ons uw kwestie via e-mail voor

Heeft u te maken gehad met een ongeval met een e-bike, zoals een aanrijding met een motorvoertuig? Wilt u juridisch advies inwinnen om conflicten te voorkomen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. De experts van ons kantoor in Limburg staat u kosteloos bij. Bel naar 0031(0)45 5421440 of stuur een e-mail naar info@112verkeersjuristen.nl.