Gratis hulp bij fietsschade door aanrijding

Schadevergoeding voor ZZP en zelfstandigen na verkeersongeval

Bent u aangereden als fietser op uw fiets, elektrische fiets (met trapondersteuning) of e-bike? Wij bieden gratis verhaal bij fietsschade door aanrijding.


Welke soorten fietsen bestaan er?

Er bestaan diverse soorten fietsen zoals, fiets, elektrische fiets, e-bike, pedelec, elobike, speed pedelec, hybride fiets, high speed e-bike, snorfiets en bromfiets


Welke verkeersregels zijn van toepassing om aansprakelijkheid te bepalen?

Voor normale fietsers gelden speciale regels die de fietser in het verkeer beschermd. De fietser is een ‘zwakke’ weggebruiker. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer soorten fietsen, waardoor wij ons de vraag stellen of die speciale regels ook van toepassing zijn op deze andere soorten moderne fietsen zoals een e-bike of de elektrische fiets. Er ontstaan steeds meer ongevallen door deze nieuwe soorten fietsen die sneller rijden waardoor de ernst van het letsel vele malen groter is.

Om te bepalen of de betreffende fiets gezien wordt als een normale fiets, kijken wij onder andere naar de snelheid die de fiets met hulpmotor kan rijden. Fietsen die harder kunnen dan 25 km/h worden gelijkgesteld met gemotoriseerde bromfietsen. Een fiets met trapondersteuning die niet harder kan dan 25 km/h wordt gezien als een normale fiets en heeft daarom extra bescherming. Verder is het ook nog belangrijk dat er geen trapondersteuning is wanneer de snelheid hoger is dan 25 km/h.


Wat houdt die extra bescherming van zwakke verkeersdeelnemers in?

Fietsers en voetgangers zijn ‘zwakke’ verkeersdeelnemers omdat zij vele malen kwetsbaarder zijn als zij betrokken raken bij een aanrijding met een sterke verkeersdeelnemer (zoals een auto, bus, motor, scooter, vrachtwagen, etc.). Ook is de kans op letsel hierdoor veel groter. Deze regeling nodigt uit dat de sterke verkeersdeelnemer extra voorzichtig is met de zwakke verkeersdeelnemer. De zwakke weggebruiker krijgt in principe minimaal 50% van zijn schade vergoed, voor de beoordeling van de andere 50% kijken wij naar de schuldvraag. In beginsel betaalt een zwakke weggebruiker dus nooit meer dan 50% van zijn schade (risico-aansprakelijkheid)  Kinderen jonger dan 14 jaar worden extra beschermd en krijgen meestal 100% van de schade vergoed.

Alleen als de bestuurder van het motorrijtuig met succes een beroep kan doen op overmacht, dan is hij niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld een voetganger die hard tegen een auto werd geduwd toen de bestuurder langsreed. Hier is echter bijna nooit sprake van. Een bestuurder moet immers rekening houden met onvoorspelbaar en onwaarschijnlijk gedrag.


Aanrijding tussen zwakke weggebruikers en gratis hulp bij schade

Wat als u bent aangereden op de fiets door een andere normale fiets? In dit geval gelden er geen speciale regels en wordt gekeken naar de verkeersregels om te kijken wie aansprakelijk kan worden gehouden.


Schade aan auto of motorrijtuig

De auto of motorrijtuig kan de schade claimen bij de fietser (rechtstreeks of via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Alleen als er sprake is van overmacht van de bestuurder van de auto of motorrijtuig, moet de fietser 100% van de schade betalen. Dit zal bijna nooit lukken. Als er geen overmacht is dan kijken wij naar de schuld die beide partijen hebben aan het ongeval.


112verkeersjuristen biedt gratis verhaal bij fietsschade door aanrijding

Wij helpen u gratis bij het verhalen van uw schade die u als fietser heeft opgelopen in het verkeer. Heeft u vragen of hulp nodig bij het verhalen van uw letsel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bieden gratis hulp bij fietsschade door aanrijding.